Om

I Sörgården i byn Vike, strax söder om Kristinehamn Visnums församling i Värmlands sydöstra hörn, det är där vi lever och har vår verksamhet.

 

Här kan du handla i vår gårdsbutik, titta på t ex kaniner, lamm, höns och kalvar. Boka en tur med häst och vagn genom den oskiftade, skyddade delen av byn och/eller en tur uppåt skogen. Är det vinter och rätt före är det naturligtvis släden vi spänner för! I vårt lilla slakteri kan vi legoslakta och -stycka enligt dina önskemål. Vi har en skyttesimulator vi hyr ut till sammankomster och skytteträning för den hugade, och i mån av tid utför vi också skogstjänster.

 

 

 

 

Sörgården

är en mycket gammal gård,

 

där det funnits tamdjur i hundratals å, troligen mycket mer än tusen, sedan Vänern sjunkit undan för runt 5000 år sedan och lämnat allt mer odlings- och betesmark till våra förfäder.

Tidigare har gården varit större, vilket fastighetsnamnen söder om gårdscentrat visar. Då låg torp under gården, gården under någon herrgård, herrgården under något kloster, osv. Enligt gamla dokument hette gården fram till 1500-talet "Vika",vilket gett upphov till byns namn Vike.

Ofta kan du se vilka gårdar som är äldre på att de ligger på stenig och ofta höglänt mark, och man på så fick bra, naturlig dränering och man kunde använda den bästa marken för odling istället för bebyggelse.

Eget, ekologiskt och/eller-närproducerat, hängmörat kött.

 

Följ våra bloggar och facebooksidor

 

Sörgårdens facebook

Jennies facebook

Adams facebook

 

Vi sopsorterar med Lusaskens TS www.lusaskens-ts.se

 

Vi heter Jennie och Adam Slottner,

 

och här har vi byggt en gårdsbutik med eget slakteri och ekologisk djuruppfödning.

Vi har både manuell köttdisk och färdiga lådor av nöt, lamm & gris.

 

Vi har köttkor mest av rasen Hereford, får av blandade raser, Gotlands- och Mellerudskaniner och lite höns av blandade slag. Hästen Vesla (Dölehäst, ungefär norsk nordsvensk) som hjälper till på gården med vedkörning och lite turkörning, Nordlandshästen Stjernereisa (Norsk nationalras, ser ut som den gamla Värmlandshästen) håller på att köras in och vara med i arbetet. Planeringen är att vi ska ha hästturer och lite entreprenadkörning i skogen som kan bokas. Fråga oss gärna redan nu om det! Hundarna Ängla (Östsibirisk Laika), Saga och Isa (Bordercollie) gör nytta på sina sätt, samt inte att förglömma katterna som håller mössen borta.

 

Vi har också Vike Skola, den gamla byskolan som lär vara en av de första i Sverige som byggdes just för att vara skola från början någon gång i början av 1800-talet. Den lades ned 1959 och har sedan dess varit församlingshem, innan vi fick köpa den vid årsskiftet 2007-2008. Där har vi idag uthyrt till en hyresgäst i lägenheten i övre plan och till ett bokförlag, www.bokforlaget.com (Norlén&Slottner) i det ena klassrummet nere. Det andra, med litet kök i, hyr vi ut till mindre sammankomster och där har vi också vår skyttesimulator.