Gårdsbutiken har öppet!
Helgfri
To-Fr 14-18
Lör 10-13
Eget, ekologiskt och/
eller- närproducerat
Kött och lite annat i bit över disk eller i färdiga lådor
Följ våra bloggar och facebooksidor
Sörgårdens facebook
Jennies blogg
Adams facebook
|
Egen slakt-hängmörning-styck-chark
Vi heter Jennie och Adam Slottner, och i Sörgården, i byn Vike i Visnums församling, en dryg mil söder om Kristinehamn i sydöstra Värmland, har vi byggt en gårdsbutik med eget slakteri och ekologisk djuruppfödning. Vi både manuell köttdisk och färdiga lådor av nöt, lamm & gris.
Vi har köttkor mest av rasen Hereford, får av blandade raser, Gotlands- och Mellerudskaniner och lite höns av blandade slag. Hästen Vesla (Dölehäst, ungefär norsk nordsvensk) som hjälper till på gården med vedkörning och lite turkörning, Nordlandshästen Stjernereisa (Norsk nationalras, ser ut som den gamla Värmlanshästen) är nyare här på gården och ska köras in och vara med i arbetet. Planeringen är att vi ska ha hästturer och lite entreprenadkörning i skogen som kan bokas. Fråga oss gärna redan nu om det! Hundarna Ängla (Östsibirisk Laika) och Saga (Bordercollie) gör nytta på sina sätt, samt inte att förglömma katterna som håller mössen borta.
Vi har också Vike Skola, den gamla byskolan som lär vara en av de första i Sverige som byggdes just för att vara skola från början någon gång i början av 1800-talet. Den lades ned 1959 och har sedan dess varit församlingshem, innan vi fick köpa den vid årsskiftet 2007-2008. Där har vi idag uthyrt till en hyresgäst i lägenheten i övre plan och till ett bokförlag, www.bokforlaget.com (Norlén&Slottner) i det ena klassrummet nere. Det andra, med litet kök i, hyr vi ut till mindre sammankomster och där har vi också vår skyttesimulator.
|
Sörgården
är en mycket gammal gård. Tidigare har den varit större, vilket fastighetsnamnen söder om gårdscentrat visar. Då låg torp under gården, gården under någon herrgård, herrgården under något kloster, osv. Enligt gamla dokument hette gården fram till 1500-talet "Vika", och har gett namn till hela byn Vike. Ofta kan du se vilka gårdar som är äldre på att de ligger på stenig och ofta höglänt mark, då man på så fick bra, naturlig dränering och kunde använda den bästa marken för odling istället för bebyggelse.
|